B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház

és Egyetemi Oktatókórház

Semmelweis Tagkórház

Szülészet - Nőgyógyászati

Osztály

Hírek, újdonságok

 

Szülőszobák


Tel.: 06 46 555 666/1157


Osztályunk szülőszobája modern, jól felszerelt, barátságos részleg. Otthonos körülmények kialakításával igyekszünk eleget tenni korunk szakmai és társadalmi igényeinek. A szülőszoba II. emeleti felvételi ambulanciáján fogadjuk az érkezőket.


A felvételi ambulancia

 

 

 

 

Az orvosi- és szülésznői dolgozóA szülőszobai részleg 6 egyágyas klimatizált szülőszobával és 1 kétágyas megfigyelő szobával teremti meg az otthonos, családias hangulatú szülés körülményeit a szakmai biztonságot nyújtó kórházi háttérrel.

Az alternatív fájdalomcsillapítási módok mellett a gyógyszeres fájdalomcsillapítás két módszerét alkalmazzuk:

- Dinox (fájdalomcsillapító gáz)

- EDA (gerinc közeli fájdalomcsillapítás)

Mindkettő a nap 24 órájában mindenki számára elérhető.

Fontos tudni, hogy sem az anyára, sem a magzatra nézve nincs káros mellékhatásuk.

 

 

A szülőszobáink: 

 

 

 

 

 

 

Osztályunkon 2015-ben 2238 újszülött született.

Megindult szülés esetén a 36. terhességi héttől fogadjuk a kismamákat. A 36. terhességi hét betöltése előtt megindult szülés esetén a vajúdókat - a progresszív betegellátás alapján - a B.-A.-Z. Megyei Kórház Szülőszobájára irányítjuk.

Nyitottak vagyunk a szülőnő egyéni kívánságaira:

- megválaszthatja, hogy melyik közeli hozzátartozója legyen jelen a vajúdás, a szülés alatt

- önállóan dönthet az előkészítés menetéről (nem kötelező a borotválás, beöntés)

- szabad testhelyzetet választva vajúdhat (ülve, állva……)

- alkalmazhat kényelmi eszközöket (pl. gumilabda, stb)

 

 

A Szülőszoba szerves része a császármetszések végzéséhez szükséges műtő, ahová a hozzátartozó - a műtő rendjét betartva - bemehet.

 

Baba-barát intézmény vagyunk. Ez nem csak egy kitüntető cím, hanem annak a célnak a megvalósítására irányuló törekvés, melynek során a szülés folyamata kórházi eseményből családi eseménnyé válik: család születik.

- Komplikációmentes szülés esetén megszületést követően az újszülöttet még a köldökzsinór átvágása előtt az édesanyja hasára,mellkasára helyezzük.

- A jelen lévő családtag elvághatja a köldökzsinórt.

- A korai anya-gyermek kötődés kialakulásában óriási jelentősége van a bőrkontaktusnak és az első szoptatásnak.Ezt figyelembe véve a szülést követően a 2 órás megfigyelési időszakot is együtt töltik a szülőszobán az anyukák az újszülöttjükkel.

- A megfigyelési időszakot követően együtt kerülnek a gyermekágyas részlegre, egy otthonos baba-mama szobába, ahol a szakemberek segítsége folyamatosan biztosított.


A kismama kérésére őssejt tároláshoz a köldökzsinór-vérvételt az előírásoknak megfelelően elvégezzük.


Legfőbb feladatunknak érezzük, hogy munkánkkal biztonságos szakmai hátteret adjunk a szülővé-, a családdá válás pillanataiban. Minden tudásunkkal arra törekszünk,hogy az édesanyák és a babák a szülés során biztonságban legyenek, egészséges babák szülessenek és a szülés a család életének örömteli eseménye legyen.

 


 

 

© 2015. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. Minden jog fenntartva. - Webdesign: IT PROGRESS Kft.
látogató számláló