B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház

és Egyetemi Oktatókórház

Semmelweis Tagkórház

Szülészet - Nőgyógyászati

Osztály

Hírek, újdonságok

Betegtájékoztató és beleegyező lap

Laparoszkópos beavatkozások

Tisztelt Betegünk!

Tájékoztatjuk Önt, hogy mielőbbi gyógyulása érdekében laparoszkópiás beavatkozás válik szükségessé. A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet - Nőgyógyászati Osztály gyógyító csoportja a beavatkozásról szeretne tájékoztatást adni, hogy ­mindent mérlegelve - döntsön, és beleegyező nyilatkozatát adja a beavatkozáshoz,

A beavatkozás jellege:

A laparoszkópia a legkorszerűbb vizsgáló és gyógyító eljárások egyike, melynek révén számos betegségben jelentősen lecsökken a kórházi ápolási idő, egyszerűbbé és gyorsabbá válik a betegség pontos megállapítása és az esetek nagy részében - a hagyományos műtét elvégzése nélkül - a gyógyítása is. Mindezek következtében a beteg műtét utáni fájdalmai minimálisak, és a munkaképesség diagnosztikus beavatkozás után pár nap, operatív beavatkozás után pedig egy-két hét után helyreáll.

A beavatkozás célja:

Laparoszkópiát javasolt elvégezni méhen kívüli terhesség, meddőség, petefészek ciszta., a méh rendellenes helyzete, endometriózis, ismeretlen eredetű alhasi fájdalom, belső nemi szervek fejlődési rendellenessége, bizonyos hormonzavarok, továbbá művi meddővé tétel esetén. Nem javasolt elvégezni keringési és légzési elégtelenségben, vérzékenységben, kiterjedt akut hashártyagyulladásnál, bélelzáródás gyanújakor, kiterjedt daganat, rosszindulatúság esetén. Megfontolandó elvégezni többszörös előzetes műtétek után, előzetes hashártyagyulladás után, súlyos szívbetegségben és keringési rendellenességben.

Hogyan történik a beavatkozás?

A módszer lényege az, hogy az altatóorvos döntése alapján az ön állapotának legmegfelelőbb érzéstelenítésben (melyrő1 külön nyomtatványon rendelkezik), általában mély altatásban és kiterjedt lazításban, a köldökénél kb. 1 cm hosszúságú metszést végzünk, amelyen keresztül bevezetjük a hasán belüli látást és tájékozódást biztosító optikai eszközt, a laparoszkópol. A hasüreget széndioxid gázzal feltöltjük, amely a hasfalat megemeli és a bekket a has felső részébe nyomja a kismedencéből. Ezáltal lehetővé válik a méh, petevezetők és petefészkek megfigyelése és szükség esetén operációja. A műtéti beavatkozáshoz még további eszközök (fogó, olló, elektromos kés, lézer, stb.) bevezetése is szükséges, amely az alhasban rendszerint kétoldalt történik fél-fél cm-es metszésből. A hasban találkozhatunk olyan szituációval, elváltozással, esetleg történhet olyan szövődmény mely miatt a has megnyitására kényszerülünk a további ellátás céljából.

Mik a beavatkozás esetleges szövődményei?

Szövődmények gyakoriságát emelhetik társbetegségek, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, családban gyakrabban előforduló betegségek, előzményben szereplő műtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát. Szövődmények adódhatnak behatoláskor a környező belek, erek, idegek sérüléséből, valamint széndioxid feltöltéskor annak vérbe jutásakor embolizációt okozva. Tekintve, hogy a műtét területe a kismedence, ahol idegek, belek, nagy erek, húgyvezetők, húgyhólyag, méh és petefészkek egymással szoros közelségben és összeköttetésben vannak. ezért műtét kapcsán ezek bármelyike sérülhet és ennek következtében a műtői orvos csoport arra kényszerülhet, az érvényben lévő szakmai szabályok alapján, hogy eltávolítja azt. Ezen szervek eltávolításának némely esetben súlyos későbbi következményei is lehetnek. Melyek akár tartós gyógyszeres és műszeres kezeléseket igényelhetnek. Műtét közben előforduló erős vérzések esetén esetlegesen vérkészítmények beadására is kényszerülhetünk. Ezen készítmények szigorú szűréseken, teszteken esnek át beadásuk előtt. Az esetleges szövődmények elhárítására, ellátására, gyógyítására osztályunkon a feltételek biztosítva vannak.

Műtét utáni történések:

Műtétet követően az osztályon fokozott megfigyelésben részesül. A széndioxid feltöltésből kevés gáz maradhat vissza a belek között, mely eleinte felkeléskor rekeszalatti nyomásérzékenységet, csuklást, rossz érzetet okozhat. Tekintettel a kis sebzésre lázas állapot nagyon ritkán fordul elő, sebgyógyulási zavar, vérömleny, váladékozás alig alakul ki. A sebzésekn61 öltések lehetnek, melyeket egy héttel a műtét után távolítunk el.

Várható következmények:

Műtét után gyors a gyógyulása kivéve, ha súlyosabb szövődmény lépett fel. Sebfájdalma gyorsan szűnik, hüvelyéből

eleinte kevés vérezgetése lehet, mely pár napon belül szűnik. A ciklusa nem fog változni, sőt betegsége szűntével


amennyiben az rendellenes volt, normalizálódhat. Szexuális életét a műtét nem befolyásolja. Teherbeesési és kihordási esélyeiről műtét után tájékoztatjuk. Tudja, hogy sterilizáció (művi meddővé tétel) céljából végzett műtétet követően igen ritkán, de idővel a petevezető újra megnyílhat, méhűri vagy méhen kívüli terhesség jöhet létre. Ezért gyanús tünetek esetén azonnal keresse meg orvosát.

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

Az előzőekben már említettük, hogy felajánlott laparoszkópos beavatkozásunk a tudomány jelen állása szerint a legkorszerűbb beavatkozások egyike. Ez ellenére tudja. hogy vannak más eljárások is, melyekkel tervezett műtétét elvégezhetjük. Ezen eljárások vagy bonyolultabbak, vagy veszélyesebbek, vagy kevesebb információval bírnak, vagy félmegoldás! jelentenek. Ezek: has felvágásával járó műtétek, feltöltéses röntgenvizsgá1atok, gyógyszeres kezelések, népi gyógymódok.

Mi a teendő a beavatkozás után?

A műtét kapcsán esetlegesen eltávolított szöveteket szövettani vizsgálatra küldjük, mely eredményéért a zárójelentés egyik példányával két hét múlva osztályunk irodáján jelentkezzen. Ezen eredményt az orvosával is beszélje meg. Műtétet követő 6 hét múlva kontroll vizsgálaton jelentkezzen, panasz esetén azonnal. A kontroll vizsgálatig kímélő életmód, nemi élet tilalom javasolt. Amennyiben lombikbébi programra irányítjuk, oda zárójelentésünket is vigye magával.

Műtét elmaradásának következményei:

Tudjuk, hogy bizonyos szövődmények rémítően hatnak, de döntését az vezérelje, hogy az Ön gyógyulása, életkilátásának javítása érdekében történik minden, és sokkal nagyobb haszon várható, mint amekkora a kockázat. Amennyiben a felajánlott műtétet nem végezhetjük el, az észlelt elváltozások tovább fejlődhetnek, terjedhetnek. Ezek fájdalomérzet fokozódásával, teherbeesési esélyek csökkenésével, vagy terhesség kiviselésének zavaraival járhatnak. Amennyiben teherbeesési problémái vannak, az esetleges későbbi mesterséges megtermékenyítési programba ezen műtét nélkül nem is léphet be.

Ha meddővé tétel céljából jelentkezett, akkor tudja. hogy a fogamzásgátlók szedésének számtalan ellenjavallata van, a korábbiakban említett ritka kivételektől eltekintve, élete végéig tart, és fogamzásgátlás leghatékonyabb módszerét ajánlottuk fel.

 

© 2015. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. Minden jog fenntartva. - Webdesign: IT PROGRESS Kft.
látogató számláló