B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház

és Egyetemi Oktatókórház

Semmelweis Tagkórház

Szülészet - Nőgyógyászati

Osztály

Hírek, újdonságok

Betegtájékoztató és beleegyező lap

Hasi méheltávolítás

Tisztelt Betegünk!

Tájékoztatjuk Önt, hogy mielőbbi gyógyulása érdekében hasi méheltávolítás beavatkozás válik szükségessé. A Miskolci Semmelweis Kórház Szülészet-Nőgy6gyászati Osztály gyógyító csoportja a beavatkozásról szeretne tájékoztatást adni, hogy ­mindent mérlegelve - döntsön, és beleegyező nyilatkozatát adja a beavatkozáshoz.

A beavatkozás jellege:

Hasi méheltávolítás alatt a méh hasmetszés útján történő eltávolítását értjük. A mindennapi használatban a méheltávolítás jelölheti a méhtest eltávolítását (a méhnyak megmarad) és a méh teljes kiirtását. Néhány évtizeden keresztül a méhnyakat csak ritkán hagytuk vissza, mivel abból esetlegesen a csonk rosszindulatú daganata kifejlődhet.

A hüvelytükrözés és a rákszűrés mind gyakoribb és megbizhat6bb alkalmazásával a csonk rosszindulatú daganatának veszélye minimálisra csökkent, ezért újra egyre többször végezzük a méhtest izolált eltávolítását.

A beavatkozás célja:

A méheltávolítás történhet jóindulatú betegségek miatt daganatok, gyulladásos folyamatok, visszatérő rendellenes vérzések, krónikus alhasi fájdalmak. Leggyakoribb ok a méhizom jóindulatú daganata (mióma). A mióma önmagában nem feltétlenül javallata a műtétnek, csak akkor, ha egyéb módon nem szüntethető panaszokat okoz, illetve ha férfiökölnyi nagyságú vagy annál nagyobb.

A változókort követően, illetve 50 évesnél idősebb nőkön a méheltávolítással együtt mérlegeljük a függelékek (kürtök, petefészkek) eltávolítását is, fiatalabb korban az ép fi1ggelékek nem kerülnek eltávolításra.

Rosszindulatú daganatok: a méhtest, a méhnyak, a petefészek és a petevezetők rákja egyaránt javallata a méheltávolításnak.

Hogyan történik a beavatkozás?

Az altatóorvos által javasolt érzéstelenítési módban a megfelelő műtéti előkészítést követően a várható elváltozás jellegének és azon adottságainak megfelelően vagy alhasi középmetszést, vagy a szeméremcsont feletti redőben harántmetszést („bikini” metszést) ejtve nyitjuk meg a hasát. A műtét jellegét műtét közben döntjük el. A beavatkozás kb. 1-2 órát vesz igénybe. A behatolás mikéntje függ a daganat nagyságától. az elváltozás természetétől az esetleges előzetes hasműtét hegétől.

Mik a beavatkozás esetleges szövődményei?

A szövődmények gyakoriságát emelhetik egyéb alapbetegségek, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, családban gyakrabban előforduló betegségek, előzményben szereplő műtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül

tájékoztassa orvosát.

Műtét alatt hasi szerv (húgyhólyag, húgyvezeték, bél) sérülése, melyek ellátása azonnal, még a műtét alatt megtörténik. Műtét közben kialakulhat olyan erős vérzés, mely miatt vérkészítmény adására is kényszerülhetünk.

Hasfalát rétegesen zárjuk, mely szövetek között alakulhat ki vér- vagy folyadékgyülem.

Ezek lebocsátására kis gumicsövet hagyunk a hasfalban. Fertőzések, sebgennyedés, vérszegénység, tartósabb ágyhozkötöttség esetén tüdőgyulladás, esetleg vérrögösödés is előfordulhat Ezen esetleges komplikációk elhárítására, gyógyítására megfelelő felkészültséggel rendelkezünk.

Műtét utáni történések:

24 órás szubintenzív megfigyelés, melynek során a műtétet követően őrzőszobába kerül, ahol műszerekkel vér - és vizeletvizsgálatokkal követjük állapotát. Állandó vénatűjén keresztül történik a folyadékpótlás és gyógyszerek adása. Vizeletét minimum 24 órán át katéteren vezetjük le. Inni csak előéber állapotban kap, enni pedig csak a kellőképpen beindult bélműködés után. A műtét után belei renyhébben működnek, ha gyógyszerekre nem reagálnak nagyon ritkán el is záródhatnak. mely miatt esetleges korrekciós műtétre is szükség lehet. Műtét után felléphet lázas állapot, amelyet gyógyszerekkel csillapítunk.

Panaszmentesség esetén, varratszedést követően a hetedik napon otthonába bocsátjuk.

Várható következmények:

A műtét eredményeként a visszamaradó hüvely alkalmas közösülésre, de továbbiakban havi vérzés és fogamzás (terhesség) nem várható. Eleinte hasűri fájdalmai lesznek, melyeket csillapítunk, idővel ezek enyhülnek, szűnnek. Kisebb-nagyobb letapadások alakulhatnak ki a hasban, amelyek időszakos fájdalommal, frontérzékenységgel járhatnak.

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

Egyes intézményekben a méheltávolítás laparaszkóppal is történhet, de mi azért választjuk elhelyett a has megnyitását Önnél, mert biztonságosabb műtéti eljárásnak: tartjuk.

Mi a teendő a beavatkozás után?

Műtétet követően 6 hétig kímélő életmód, ülőfürdő és nemi élet tilalom javasolt. 6 hét múlva kontroll vizsgálaton jelentkezzen, panasz esetén azonnal.

Műtét elmaradásának következményei:

Műtét elmaradásának következményeként fennálló panaszai tovább fokoz6dhatnak, további egészségromlás következhet be, esetleges rosszindulatú elfajulás is létrejöhet

© 2015. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. Minden jog fenntartva. - Webdesign: IT PROGRESS Kft.
látogató számláló