B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház

és Egyetemi Oktatókórház

Semmelweis Tagkórház

Szülészet - Nőgyógyászati

Osztály

Hírek, újdonságok

Betegtájékoztató és beleegyező lap

Vaginális hiszterektómia (Hüvelyi méheltávolító)

Tisztelt Betegünk!

Tájékoztatjuk Önt, hogy mielőbbi gyógyulása érdekében hüvelyi méheltávolítás beavatkozás válik szükségessé. A A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet - Nőgyógyászati Osztály gyógyító csoportja a beavatkozásró1 szeretne tájékoztatást adni, hogy - mindent mérlegelve - döntsön. és beleegyező nyilatkozatát adja a beavatkozáshoz.

A beavatkozás jellege:

A méh eltávolítása két formában történhet: hasi és hüvelyi úton. Ha bármilyen ok miatt a méh eltávolításának javallata fennáll és ezzel ön is egyetért, a következő lépés az eltávolítás módszerének (hüvelyi vagy hasi) megválasztása. A hüvelyi méheltávolítás kisebb megterhelést jelent az ön számára, elkerülhető a gépi tubusos altatás, gyorsabb a műtét utáni gyógyulás, nem kell számolni a hasfali seb gyógyu1ásának zavaraival. Hátránya, hogy a műtét során nincs alkalom a hasi szervek áttekintésére, megtapintására.

A beavatkozás célja:

A műtét javallatát leggyakrabban a méh leszállása vagy előesése (hüvelybemenetben való megjelenése) képezi a változókor után, ilyenkor a méheltávolítást követően mellső és hátsó fali hüvelyplasztikát is végzünk. Ezen kívül még javallat lehet a méh jóindulatú izomdaganata, gyógyszeresen nem befolyásolható vérzés zavar, stb. A méh nagyfokú kötöttsége, a függelékek akut gyulladásai, a petefészkek daganatai, szűk, merev hüvelyboltozatok, a mióma túlzott mérete ellenjavallatát képezi a hüvelyi méheltávolításnak. A műtét során mérlegeljük a méh függelékeinek a megtartását vagy eltávolítását, amely függ a petefészkek épségétől és az ön korától.

Hogyan történik a beavatkozás?

A beavatkozás az altatóorvos által javasolt érzéstelenítési módban - amely gyakrabban lehet gerinc közeli érzéstelenítés - történik, kellő műtéti előkészítés, hüvelyi fertőtlenítést követően. Hasán seb nem keletkezik, a méhét a hüvelyen keresztül távolítjuk el. Ha a műtét kapcsán komplikáció lép fel - erős vérzés, a méh eltávolításának előre nem megítélhető sikertelen volta - a műtétet hasi metszésből folytatjuk.

Mik a beavatkozás esetleges szövődményei?

Szövődmények gyakoriságát emelhetik társbetegségek, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, családban gyakrabban előforduló betegségek, előzményben szereplő műtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát.

Műtét alatt hasi szerv (húgyhólyag, húgyvezeték, bél) sérülése, melyek ellátása azonnal, még a műtét alatt megtörténik. Műtét közben kialakulhat olyan erős vérzés, mely miatt vérkészítmény adására is kényszerü1hetünk. Fertőzések, sebgennyedés, vérszegénység, tartósabb ágyhoz kötöttség esetén tüdőgyulladás, esetleg vérrögösödés is előfordulhat. Az esetleges szövődmények elhárításának, ellátásának és gyógyításának felvételei osztályunkon biztosítva vannak.

Műtét utáni történések:

Műtét után 24 órás szubintenziv megfigyelésre az őrzőszobába kerül, ahol műszerekkel vér -és vizeletvizsgálatokkal követjük állapotát. Állandó vénatűjén keresztül pótoljuk a folyadékveszteségeket, adjuk a gyógyszereket. Vizeletét minimum 2.4 órán át katéteren vezetjük le. Inni csak éber állapotban kap, enni pedig csak a kellőképpen beindult bélműködés után. A műtét után belei renyhébben működnek, ha gyógyszerekre nem reagálnak nagyon ritkán el is záródhatnak, mely miatt esetleges korrekciós műtétre is szükség lehet. Műtét után felléphet lázas állapot, amelyet gyógyszerekkel csillapítunk.

Panaszmentesség esetén a hetedik napon otthonába bocsátjuk.

Várható következmények:

A műtét eredményeként a visszamaradó hüvely alkalmas közösülésre a házasélettel kapcsolatos élményei nem változnak, de a továbbiakban havi vérzés és fogamzás (terhesség) nem várható. Eleinte hasűri fájdalmai lesznek, melyeket csillapítunk. Idővel ezek enyhülnek, szűnnek. Kisebb-nagyobb letapadások alakulhatnak ki a hasában, melyek időszakos fájdalommal, frontérzékenységgel járhatnak.

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

Amennyiben a méh eltávolítása hüvelyen keresztül nem kivitelezhető, vagy műtét közben komplikáció lép fel, a méhet hasi úton távolítjuk el.

Mi a teendő a beavatkozás után?

Műtétet követően 6 hétig kímélő életmód, ülőfürdő és nemi élet tilalom javasolt. 6 hét múlva kontroll vizsgálaton jelentkezzen, panasz esetén azonnal.

Műtét elmaradásának következményei:

Műtét elmaradásának következményeként fennálló panaszai tovább fokozódhatnak, további egészségromlás következhet be, esetleges rosszindulatú elfajulás is létrejöhet.

 

 

© 2015. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. Minden jog fenntartva. - Webdesign: IT PROGRESS Kft.
látogató számláló