B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház

és Egyetemi Oktatókórház

Semmelweis Tagkórház

Szülészet - Nőgyógyászati

Osztály

Hírek, újdonságok

Betegtájékoztató és beleegyező lap

A méh függelékein végzett műtétek

Tisztelt Betegünk!

Tájékoztatjuk Önt, hogy mielőbbi gyógyulása érdekében petefészek ill. petevezető műtéti beavatkozás válik szükségessé. A Miskolci Semmelweis Kórház Szülészet - Nőgyógyászati Osztály gyógyító csoportja a beavatkozásról szeretne tájékoztatást adni, hogy - mindent mérlegelve'- döntsön, és beleegyező nyilatkozatát adja a beavatkozáshoz.

A beavatkozás jellege:

A petefészek és petevezető elváltozásai a jóindulatútói a rosszindulatúig rendkívül sokszínűek, így azok műtéti megoldásai is változatosak. Az Önt operáló orvos azért ajánlotta fel a hasa megnyitásával járó megoldást, mert a tudomány aktuális színvonalán így lehet az ön petefészkének elváltozását a legtökéletesebben, a legkevesebb rizikóval ellátni, így várható az ön teljes gyógyulása, vagy a betegsége terjedésének megállítása.

A beavatkozás célja:

Műtéti törekvésünk kétirányú attól függően, hogy jó, vagy rosszindulatú elváltozással állunk szemben: JÓINDULATÚ elváltozásnál a legminimálisabb beavatkozással az ép állományt próbáljuk megőrizni. Így lehet a petefészek égetése, kimetszése ék alakban, esetleges egyoldali petefészek eltávolítása, a petevezetők felszabadítása, lenövések, elzáródások oldása, szájadékok megnyitása, részleges kimetszés, vagy teljes eltávolítás, esetleg a teljes függelék (petefészek + petevezető) eltávolítása. A beavatkozás mértékét mindig a műtét alatt elváltozás és anatómiai szituáció határozza meg. ROSSZlNDULATÚ folyamatnál, vagy annak gyanújakor azok teljes eltávolítására törekszünk. Tehát műtét közben dönthetünk úgy is, hogy mindkét oldali petefészkét a méhévei együtt kell eltávolítani.

Hogyan történik a beavatkozás?

Kenő kivizsgálását követően műtéti előkészítésen esik" át (diéta, beöntés, borotválás, gyógyszerelés, infúzió bekötés,

hólyagkatéter felhelyezés), melyeknek a műtéti szövődmények megelőzésében van elengedhetetlen szerepük.

A műtét napjára a körömlakkot, műkörmöt, ékszert, kivehető fogat el kell távolítani.

Kórházi öltözetben fogják a műtőbe vinni, ahol az Ön állapotának legmegfelelőbbnek tartott érzéstelenítésben (melyről külön nyomtatványon nyilatkozik), hasi és hüvelyi fertőtlenítést végzünk. A várható elváltozás jellegének és az ön adottságainak megfelelően vagy alhasi középmetszést, vagy a szeméremcsont feletti redőben harántmetszést (''bikini metszés") ejtve nyitjuk meg a hasát. A műtét jellegét már a fentiekben említett módon, műtét közben döntjük el.

Mik a beavatkozás esetleges szövődményei?

Szövődmények gyakoriságát emelhetik társbetegségek, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, családban gyakrabban

előforduló betegségek, előzményben szereplő műtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát

Méhe a petefészkekkel a kismedencében helyezkedik el, mely a hasűr legmélyebb, műtétileg nehezen megközelíthető területe, ahol szoros közelségben, néhol összetapadásban nagy erek, idegek, húgyvezetők, húgyhólyag és belek helyezkednek el. Ritkán, de előfordul olyan anatómia, elváltozás, betegség, hogy műtét kapcsán ezek sérülnek. Kevés vérzés, váladékozás is maradhat vissza, melyek miatt hogy komolyabb ne alakuljon ki, a hasfalán, vagy hüvelyén át ezek lebocsátására szolgáló csöveket hagyunk vissza az operáció után pár napig. Műtét közben kaphatunk olyan erős vérzést, mely miatt vérkészítmény adására is kényszerülhetünk. Ezen készítmények szigorú szűréseken és teszteken esnek át beadásuk előtt. Hasfalát rétegenként zárjuk. mely szövetek között alakulhat ki vér- és folyadékgyülem. Ezek lebocsátására is hagyhatunk vissza csöveket, vagy műtét után kényszerülhetünk azok leszívására, eltávolítására.

Műtét utáni történések:

Műtét után őrzőszobába kerül, ahol műszerekkel, vér- és vizeletvizsgálatokkal követjük állapotát, hisz ilyenkor előfordqU1at vérnyomás ingadozás, hányás, folyadékveszteség, esetleges utóvérzés. Állandó vénakanüljén keresztül pótoljuk a veszteségeket, adjuk a gyógyszereket. Vizeletét minimum 24 órán át katéteren keresztül vezetjük le. Inni csak kellően éber állapotban kap, enni pedig csak a kellőképp beindult bélműködés esetén.

Csak azt fogyassza az első napokban, amit tőlünk kap! Itt kell megemlíteni, hogy műtét után belei renyhébben működnek, ha gyógyszerekre nem reagálnak, nagyon ritkán el is záródhatnak. mely miatt esetleges korrekciós műtétre is szükség lehet.

Műtét után felléphet lázas állapot, fertőzés, sebgennyedés, sebmegnyí1ás, melyet az osztályunkon bevezetett antibiotikum védelemmel, és fokozott sterilitási szabályokkal a minimálisra csökkenthetünk:.

Betegsége kapcsán az esetleges tartósabb ágyhoz kötöttség esetén bőrelváltozások, tüdőgyulladás, vérrögösödés is előfordulhat, melyeket megelőző gyógyszerekkel, nővéreink szakszerű ápolásával próbálunk megelőzni.

Várható következmények:

Műtétet követően, ha méhét és petefészkét megőriztük és még aktív korban van, menstruálni fog, teherbeesési és kihordási esélyeiről tájékoztatni fogjuk. Eleinte hasi fájdalmai lesznek, melyeket csillapítunk, idővel ezek enyhülnek, szűnnek:. Kisebb-nagyobb letapadások alakulhatnak ki hasában, melyek időszakos csipkelődéssel, frontérzékenységgel járhatnak. Szexuális életüket ezek csak ritkán fogják zavarni, szexusa teljes lehet.

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

Ezen műtéti típust az előzőekben már említettük, hogy azért választottuk Önnek, mert a haszon-kockázat határán belül ez a legelőnyösebb. A következőkben megemlítünk még olyan megoldásokat, melyek esetleg szóba jöhetnek alternatívaként, mi azonban azért nem ezeket választottuk, mert vagy nem teljes megoldást jelentenek, vagy nagyobb kockázattal járhatnak. Ezek: petefészek elváltozás célzott leszívása, laparoszkópos beavatkozás, esetleg csak gyógyszeres kezelés.

Mi a teendő a beavatkozás után?

A műtét kapcsán esetlegesen eltávolított szöveteket szövettani vizsgálatra küldjük, mely eredményéért a zárójelentés egyik példányával két hét múlva osztályunk irodáján jelentkezzen. Ezen eredményt az orvosával. is beszélje meg. Műtétet követő 6 hét. múlva kontroll vizsgálaton jelentkezzen, panasz esetén azonnal. A kontroll vizsgálatig kímélő életmód, nemi élet tilalom javasolt.

Műtét elmaradásának következményei:

Tisztelt betegünk! Tudjuk, hogy bizonyos szövődmények rémítően hatnak, de döntését a műtéti beleegyezésbe az vezérelje, hogy az Ön gyógyulása, életkilátásának javítása érdekében történik minden, sokkal nagyobb a haszon, mint a kockázat. Amennyiben műtétjét nem végezhetjük el, a petefészkein, petevezetőjén olyan torzulások funkcióbeli elváltozások jelentkezhetnek, melyek az ön esetleges teherbeesési esélyeit rontják, vagy menstruációs ciklusait felborítják. Állandó fájdalmai léphetnek fel, melyek bizonyos idő után csillapíthatatlanná válhatnak.

Térfoglaló folyamatok növekedésévei, vagy az elváltozásból rosszindulatúba átforduló folyamat esetén életkilátásai az idő előrehaladtával fokozatosan csökkennek:.

 

 

© 2015. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. Minden jog fenntartva. - Webdesign: IT PROGRESS Kft.
látogató számláló