B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház

és Egyetemi Oktatókórház

Semmelweis Tagkórház

Szülészet - Nőgyógyászati

Osztály

Hírek, újdonságok

Betegtájékoztató és beleegyező lap

Hidegkés konizáció (a külső méhszáj kónusz alakú eltávolítása)

Tisztelt Betegünk!

Tájékoztatjuk Önt, hogy mielőbbi gyógyulása érdekében hidegkés konizáció műtéti beavatkozás válik szükségessé. A Miskolci Semmelweis Kórház Szülészet - Nőgyógyászati Osztály gyógyító csoportja a beavatkozásról szeretne tájékoztatást adni, hogy - mindent mérlegelve- döntsön, és beleegyező nyilatkozatát adja a beavatkozáshoz.

A beavatkozás jellege:

Diagnosztikus és terápiás jellegű műtéti beavatkozás.

A beavatkozás célja:

A méhszájon észlelt kolposzkóposés cytológiai rákmegelőző állapotra utaló elváltozások esetén (ismételt P3-as, P4-es és P5-ös) végzett műtét, melynek célja a pontos szövettani diagnózis felállítása.

Hogyan történik a beavatkozás?

A műtétet az altatóorvos által kiválasztott érzéstelenítésben végezzük. A hüvelyt fertőtlenítjük, a méhnyak mindkét oldalán aláöltjük a méhet ellátó főütőér méhnyaki ágait. A méhszájat külső szélén az ép hámban vezetett metszéssel a belső méhszáj irányába vezetett kúpszerű szövetrészletet távolítunk el. A nyakcsatorna, majd a méhüreg Curette-jét végezzük a nyálkahártya szövettani vizsgálatának céljából. A sebfelszínen a vérzést megszüntetjük, közben egy gumicsövet helyezünk a méhűrbe, majd a sebszéleket felszívódó varratokkal egyesítjük.

Mik a beavatkozás esetleges szövődményei?

Szövődmények gyakoriságát emelhetik társbetegségek, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, családban gyakrabban előforduló betegségek, előzményben szereplő műtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát.

Előfordulhatnak műtét utáni utóvérzések, valamint a későbbiekben a nyakcsatorna külső nyílásának. szűkülete, ritkán a méhfal átfúródásos sérülése is előfordulhat, mely azonnali hasműtétet tehet esetleg szükségessé.

Műtét utáni történések:

Műtét után enyhe, alhasi, görcsös jellegű fájdalom és kisfokú vérzés lehetséges, amely fokozatosan megszűnik.

Várható következmények:

Az esetleges rosszindulatú elváltozás, a műtét során az épben eltávolításra kerülhet, amennyiben ez nem történik meg ismételt műtét szükséges (méhnyak amputáció, esetleg a méh eltávolítása).

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

Nincs.

Mi a teendő a beavatkozás után?

Másnap állapotának ellenőrzése után, utasításokkal ellátva szövődménymentes esetben osztályunkról hazaengedjük. Műtét után kímélő életmód, nemi élet és kádfürdő mellőzése javasolt 6 hét múlva kontroll vizsgálaton jelentkezzen, panasz esetén azonnal.

A beteget tájékoztatjuk a szövettani eredményéről és az azt követő teendőkről.

Műtét elmaradásának következményei:

 

A beteg panaszainak fokozódása, közösülés utáni vérzés, rosszindulatú elfajulás.

© 2015. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. Minden jog fenntartva. - Webdesign: IT PROGRESS Kft.
látogató számláló