B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház

és Egyetemi Oktatókórház

Semmelweis Tagkórház

Szülészet - Nőgyógyászati

Osztály

Hírek, újdonságok

Betegtájékoztató és beleegyező lap

Kolpoperineorráfia (hüvely plasztika)

Tisztelt Betegünk!

Tájékoztatjuk Önt, hogy mielőbbi gyógyulása érdekében hüvely plasztika műtéti beavatkozás válik szükségessé. A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet - Nőgyógyászati Osztály gyógyító csoportja a beavatkozásról szeretne tájékoztatást adni, hogy - mindent mérlegelve - döntsön, és beleegyező nyilatkozatát adja a beavatkozáshoz.

A beavatkozás jellege:

A hüvelyfalak süllyedése és vizelettartási problémák miatt végzett hüvelyi, nőgyógyászati terápiás műtéti beavatkozás.

A beavatkozás célja:

A hüvelyfalak közel eredeti helyzetének helyreállítása, valamint a vizelettartási problémák megoldása.

Hogyan történik a beavatkozás?

A beavatkozást az altató orvos által kiválasztott érzéstelenítési módban végezzük. A műtét előtt kivizsgálást követően a beavatkozást megelőző napon beöntés segítségével a végbelet kitisztítjuk és hüvelyöblítést végzünk. A műtét során a lesüllyedt mellső és hátsó hüvelyfalat szűkítjük és úgy megemeljük, hogy a hólyag és a végbél kedvező helyzetbe kerüljön.

Mik a beavatkozás esetleges szövődményei?

A szövődmények gyakoriságát emelhetik bizonyos alapbetegségek, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, családban gyakrabban előforduló betegségek, előzményben szereplő műtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát.

Utóvérzés, vérömleny, vérzés a húgyhólyagból, sipolyképződés, sebszétválás, vizeletürítési zavarok, hólyag vagy végbélsérülés.

Ezeknek az esetleges, de ritka szövődményeknek az ellátására, gyógyítására- megfelelő felkészültséggel rendelkezünk.

Műtét utáni történések:

Műtét után enyhe, alhasi fájdalom és kisfokú vérzés lehetséges, amely fokozatosan megszűnik. A műtétnél felhelyezett állandó hólyag katétert 24 óra múlva eltávolítjuk. Panaszmentesség esetén 5 nap múlva hagyhatja el osztályunkat.

Várható következmények:

Panaszai az évek során kiújulhatnak.

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

Fiatalabb korban hüvelyi torna. Idős korban, mikor műtéti beavatkozás ellenjavalt, történhet un. Mayo gyűrű felhelyezése. Kis anatómiai elváltozás esetén gyógyszeres kezelés jöhet szóba. A fenti módszerek egyike sem éri el a műtéti beavatkozás hatékonyságát.

Mi a teendő a beavatkozás után?

Műtéttől számított 6 hétig kímélő életmód, majd fokozatos terhelés, a há7-asélet mellőzése, a gátseb kamillás lemosása és rendszeres, óvatos kamillás hüvelyöblítés javasolt.

Műtétet követő 6 hét múlva kontroll vizsgálaton jelentkezzen, panasz esetén azonnal.

Műtét elmaradásának következményei:

 

Vizelettartási problémái fokozódnak, a legrosszabb esetben bekövetkezhet a hüvely teljes kifordulása a méhével együtt.

© 2015. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. Minden jog fenntartva. - Webdesign: IT PROGRESS Kft.
látogató számláló