B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház

és Egyetemi Oktatókórház

Semmelweis Tagkórház

Szülészet - Nőgyógyászati

Osztály

Hírek, újdonságok

Betegtájékoztató és beleegyező lap

TVT műtét ( feszülés-mentes hüvelyi szalag behelyezése)

 

Tisztelt Betegünk!

Tájékoztatjuk Önt, hogy mielőbbi gyógyulása érdekében "TVT" műtéti beavatkozás válik szükségessé. A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet - Nőgyógyászati Osztály gyógyító csoportja a beavatkozásról szeretne tájékoztatást adni, hogy - mindent mérlegelve - döntsön, és beleegyező nyilatkozatát adja a beavatkozáshoz.

A beavatkozás jellege:

A vizelettartási problémák miatt végzett hüvelyi, nőgyógyászati terápiás műtéti beavatkozás.

A beavatkozás célja:

A vizelettartási problémák ( stessz inkontinencia) megoldása.

Hogyan történik a beavatkozás?

A beavatkozást az altató orvos által kiválasztott érzéstelenítési módban végezzük. A műtét előtt kivizsgálást követően a beavatkozást megelőző napon beöntés segítségével a végbelet kitisztítjuk és hüvelyöblítést végzünk. A műtét során a hüvelyben a megsüllyedt húgycső alátámasztására egy fel nem szívódó, de szövetbarát hálót helyezünk fel a húgyhólyag- nyak mellett a hasfal rétegei közé. A szalag feszességének beállításához a páciens aktív közreműködése is szükséges, ezért szólítjuk fel műtét közben köhögésre.

Mik a beavatkozás esetleges szövődményei?

A szövődmények gyakoriságát emelhetik bizonyos alapbetegségek, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, családban gyakrabban előforduló betegségek, előzményben szereplő műtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát.

Utóvérzés, vérömleny, vérzés a húgyhólyagból, sipolyképződés, sebszétválás, vizeletürítési zavarok, hólyag vagy végbélsérülés. A húgyhólyag sérülésének kizárása céljából műtét közben hólyagtükrözést végzünk.

Ezeknek az esetleges, de ritka szövődményeknek az ellátására, gyógyítására- megfelelő felkészültséggel rendelkezünk.

Műtét utáni történések:

Műtét után enyhe, alhasi fájdalom és kisfokú vérzés lehetséges, amely fokozatosan megszűnik. A műtétnél felhelyezett állandó hólyag katétert a műtétet követő 24 óra múlva eltávolítjuk. Panaszmentesség esetén 2-3 nap múlva hagyhatja el osztályunkat.

Várható következmények:

Panaszai az évek során kiújulhatnak, de ennek esélye rendkívül kicsi. A jelenleg alkalmazott vizeletcsepegést megoldó műtétek közül ez biztosítja a legjobb eredményt hosszú távon.

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

Fiatalabb korban hüvelyi torna. Idős korban, mikor műtéti beavatkozás ellenjavalt, történhet un. Mayo gyűrű felhelyezése. Kis anatómiai elváltozás esetén gyógyszeres kezelés jöhet szóba. A fenti módszerek egyike sem éri el a műtéti beavatkozás hatékonyságát.

Mi a teendő a beavatkozás után?

Műtéttől számított 6 hétig kímélő életmód, majd fokozatos terhelés, a házasélet mellőzése javasolt.

Műtétet követő 6 hét múlva kontroll vizsgálaton jelentkezzen, panasz esetén azonnal.

Műtét elmaradásának következményei:

 

Vizelettartási problémái fokozódnak.

© 2015. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. Minden jog fenntartva. - Webdesign: IT PROGRESS Kft.
látogató számláló