B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház

és Egyetemi Oktatókórház

Semmelweis Tagkórház

Szülészet - Nőgyógyászati

Osztály

Hírek, újdonságok

Betegtájékoztató és beleegyező lap

Interruptio graviditatis (terhességmegszakítás)

Tisztelt Betegünk!

Tájékoztatjuk Önt, hogy mielőbbi gyógyulása érdekében terhességmegszakítás műtéti beavatkozás válik szükségessé. A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály gyógyító csoportja a beavatkozásról szeretne tájékoztatást ~ hogy - mindent mérlegelve - döntsön, és beleegyező nyilatkozatát adja a beavatkozáshoz.

A beavatkozás jellege:

Tervezett szülészeti műtéti beavatkozás.

A beavatkozás célja:

A terhességet veszélyeztetettség esetén a törvényben meghatározott feltételekkel lehet megszakítani orvosi vagy nem orvosi (szociális) javallat alapján a terhesség nagyságától függően különböző sebészeti módszerekkel a terhesség 24. hetéig. Osztályunkon a terhességmegszakítást a szakmai kollégium előírása alapján a terhesség 12 hetéig végezzük.

Hogyan történik a beavatkozás?

A műtétet altatásban vagy a beteg kérésére vénás kábító és fájdalomcsillapító hatású injekció adása mellett a méhnyak műszeres, gyógyszeres vagy lamináriás tágítása után szívóval és kürettage kanállal végezzük, kitöltve a méh tartalmát.

Gyógyszeres vagy lamináriás méhszáj előtágítást nem szült terheseknél végezzük, emiatt a műtét előtti napon felvesszük osztályunkra. A laminária speciális méhnyaktágító pálca, ami a méh nyakcsatornájába felhelyezve, nedvszívó képessége révén mintegy 12 óra alatt sérülésmentesen képes tágítani azt.

Mik a beavatkozás esetleges szövődményei?

A szövődmények gyakoriságát emelhetik társbetegségek, élvezeti szerek fogyasztása, túlsúlyosság, családban gyakrabban előforduló betegségek, előzményben szereplő műtétek és azok szövődményei. Ezekről feltétlenül tájékoztassa orvosát

Korai szövődmények: A méh sérülése, amely után nagyobb műtét esetlegesen a méh eltávolítása is indokolttá válhat Vérzések, utóvérzések, trombózis és gyulladás ritkán előfordulhatnak. Az esetleges szövődmények elhárftására, ellátására és gyógyítására osztályunkon a feltételek biztosítva vannak.

Műtét utáni történések:

Műtét után enyhe, alhasi, görcsös jellegű fájdalom és kisfokú vérzés lehetséges, amely fokozatosan megszűnik.

Várható következmények:

A petevezető elzáródása gyulladás következtében, amely meddőséget okozhat. Vetélési hajlam fokozódása és koraszülés gyakoribbá válása. Késői lelki következmények, depressziós hangulat és lelki eredetű szexuális zavarok.

Milyen alternatív megoldás lehetséges?

Magyarországon jelenleg alternatív megoldás nem áll rendelkezésünkre.

Mi a teendő a beavatkozás után?

6 órás megfigyelés és állapotának ellenőrzése után utasításokkal ellátva szövődmény mentes esetben osztályunkról hazaengedjük. Műtét után kímélő életmód, nemi élet és kádfürdő mellőzése javasolt. 6 hét múlva kontroll vizsgálaton jelentkezzen, panasz esetén azonnal.

Kontroll vizsgálaton a fogamzásgátlás szóba jöhető változatait és lehetőségeit megbeszéljük.

Műtét elmaradásának következményei:

 

Kiviselt terhesség és várhatóan egészséges újszülött világra hozatala.

© 2015. Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. Minden jog fenntartva. - Webdesign: IT PROGRESS Kft.
látogató számláló